Vertalingen
en taaladvies.
Van en naar Nederlands, Frans, Engels en Spaans.
FAQ
Hier vindt u enkele vragen die professionele zelfstandige vertalers vaak te horen krijgen. Mocht u een vraag hebben die hier niet vermeld staat, dan hoor ik het graag.

1. Hoeveel kost een vertaling?


2. Vertaalt u ook in het <vreemde taal>?

3. Hoe snel heb ik mijn vertaling terug?

4. Kan ik ook een beroep op u doen voor beëdigde vertalingen?

5. De vertaling kost meer dan ik verwacht. Kan het niet goedkoper?

6. Gebruikt u Google Translate of andere machinevertaling?

7. Mijn documenten zijn vertrouwelijk. Kan ik u vertrouwen?

8. Werk ik niet beter met een groot vertaalbureau met veel ervaring?

9. Ik heb alleen een pdf-document. Kunt u dit ook vertalen?

10. Kunt u ook voor me tolken of ondertitelen?1. Hoeveel kost een vertaling?


Elke vertaalopdracht is verschillend: hoeveelheid tekst, complexiteit van de tekst, talencombinatie, eventueel extra werk (vb. lay-out goed zetten in een vertaald PowerPoint-bestand), enz.

Het is dan ook onmogelijk om een standaardprijs te geven voor een vertaling.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.2. Vertaalt u ook in het <vreemde taal>?


Professionele vertalers vertalen uitsluitend in hun moedertaal, in mijn geval dus het Nederlands.

Er zijn uiteraard uitzonderingen, zoals beëdigde vertalingen, waarbij ik ook in het Engels, Frans en Spaans vertaal. Maar de algemene regel is dat ik alleen in het Nederlands vertaal. De reden is eenvoudig: je kent geen enkele taal zo goed als je moedertaal. Vertalers die beweren dat ze zelf naar diverse talen kunnen vertalen, kunnen onmogelijk kwaliteit leveren.

Dit betekent niet dat ik u niet kan helpen als u een vertaling in het Frans, Engels of Spaans nodig hebt. Ik beschik over een uitgebreid netwerk van professionele collega's die ik voor u kan inschakelen.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.3. Hoe snel heb ik mijn vertaling terug?


Ook op deze vraag valt geen pasklaar antwoord te geven. De belangrijkste factor is uiteraard de hoeveelheid tekst, maar veel hangt ook af van de drukte van het moment.

U hebt de vertaling dringend nodig? Dat kan uiteraard. Het kost alleen ietsje meer.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.4. Kan ik ook een beroep op u doen voor beëdigde vertalingen?Jazeker. Alta Verba voert ook beëdigde vertalingen uit vanuit het Frans, Engels & Spaans. Ideaal voor het vertalen van geboorteaktes, huwelijksaktes, diploma's, bewijs van goed gedrag en zeden, echtscheidingsaktes, adoptiedossiers, overlijdensaktes, rijbewijs, attest van nationaliteit, uittreksel uit het strafregister, loonfiches, attest van ongehuwde staat, medische attesten ...

Ik ben beëdigd bij de rechtbank van eerste aanleg van Dendermonde.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.5. De vertaling kost meer dan ik verwacht. Kan het niet goedkoper?


Natuurlijk wel, maar niet bij mij. Zoals in elk vak kost kwaliteit geld. U vindt ongetwijfeld goedkopere vertalers dan ik, maar hun kwaliteit is doorgaans navenant.
In dit artikel leest u meer redenen voor de prijs van een vertaling.

Hoe vaak is het al niet gebeurd dat een nieuwe klant bij me kwam omdat een andere, goedkope leverancier belabberd werk had geleverd. Dubbele kosten want de klant moet nu tweemaal betalen voor de vertaling. Goedkoop is nagenoeg altijd duurkoop.

Maak niet dezelfde fout en mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.6. Gebruikt u Google Translate of andere machinevertaling?


Absoluut niet. Geen enkele machinevertaling, en dus ook Google Translate niet, kan een goede vertaalkwaliteit bieden. Er zijn voor u als klant bovendien heel wat risico's aan verbonden. In dit artikel leest u alle gevaren over machinevertaling en de vertalers/vertaalbureaus die er gebruik van maken.

Ik geef toe dat Google Translate wel handig kan zijn. U krijgt een artikel in een vreemde taal te zien die u niet beheerst, en via de automatische vertaling weet u meteen waarover dat gaat. Maar durft u onder de machinevertaling de naam van uw bedrijf te zetten? Als u om uw imago en verkoop bezorgd bent, is dat sterk af te raden.

Om al deze redenen en meer doet Alta Verba helemaal niet mee aan machinevertaling.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.7. Mijn documenten zijn vertrouwelijk. Kan ik u vertrouwen?


Absoluut. In tegenstelling tot grote vertaalbureaus, die vaak zwaaien met een of meerdere ISO-certificaten, komt uw document niet terecht op een server waar elke werknemer aan kan. Bij Alta verba ben ik de enige die uw tekst te zien krijgt. Ook voor de inhoud ervan geldt dat ik aan een zelfopgelegde geheimhoudingsplicht ben gebonden.

Mijn tevreden klanten weten dat hun teksten bij mij veilig zijn.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.8. Werk ik niet beter met een groot vertaalbureau met veel ervaring?


Als u een document hebt dat in twintig talen moet worden vertaald met eventueel opmaakwerk en u - begrijpelijk - het liefst één aanspreekpunt hebt, dan uiteraard wel. In dat geval heeft het geen enkele zin om contact op te nemen met een zelfstandig vertaler.

Maar als u maar één of twee talen nodig hebt en kwaliteit voorrang heeft, dan zit u prima bij een professionele zelfstandige vertaler. De voordelen zijn zo talrijk dat ik ze voor u verzameld heb in een overzicht.

Houd er ook rekening mee dat grote vertaalbureaus doorgaans doorgeefluiken zijn. Ze krijgen de tekst van de klant, spelen die door aan de - vaak (hele) goedkope - vertaler, en sturen de van de vertaler ontvangen tekst meteen door naar de klant. Een gemakkelijk en vooral winstgevend proces, maar met geen enkel oog voor kwaliteit. Kleine vertaalbureaus doen het op dat vlak doorgaans veel beter en daar werk ik ook graag voor.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.9. Ik heb alleen een pdf-document. Kunt u dit ook vertalen?


Jazeker, zelfs als het om een ingescande pdf gaat. Er komt uiteraard meer werk bij kijken dan vertalen alleen en het kost dan uiteraard ook ietsje meer, maar ik probeer zo veel mogelijk de originele lay-out aan te houden.

In dit artikel ga ik dieper in op het vertalen van pdf-bestanden.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.10. Kunt u ook voor me tolken of ondertitelen?


Tolken en ondertitelen zijn geheel aparte disciplines waar aparte vaardigheden voor nodig zijn. Hebt u een tolk of ondertitelaar nodig, dan kan ik u wel naar professionele mensen terzake verwijzen. Alta Verba houdt zich echter alleen met vertaling en revisie bezig.

Mail me via info (at) altaverba (punt) be of bel me op 0476-524.258 voor een prijsofferte op maat.
Lid van de Belgische Kamer van Vertalers en Tolken
Copyright © 2017 Alta Verba.